Wkoło Wesoło

typ:

2019, Konkursy, Usługowe

adres:

Olsztyn, Polska

powierzchnia:

300m2

klient:

Koło

status:

W budowie

zespół autorski:

Klaudia Gołaszewska
Marek Grodzicki
Kinga Grzybowska
Michał Hondo

publikacje:

Wkoło Wesoło

typ:

2019, Konkursy, Usługowe

adres:

Olsztyn, Polska

powierzchnia:

300m2

klient:

Koło

status:

W budowie

zespół autorski:

Klaudia Gołaszewska
Marek Grodzicki
Kinga Grzybowska
Michał Hondo

publikacje:

1. Nagroda GRAND PRIX w konkursie KOŁO na projekt koncepcyjny urządzenia ogrodu zabaw nad J. Długim w Olsztynie wraz z budynkiem toalety publicznej, do obsługi użytkowników terenów rekreacyjno – sportowych.

Idea
Podczas projektowania ogrodu zabaw z budynkiem toalety publicznej, naszym głównym założeniem było stworzenie ciekawej i bezpiecznej przestrzeni dla jego użytkowników, a w szczególności dzieci. Prosta i estetyczna forma harmonizuje z otaczającą ją naturą. Cylindryczny obiekt otoczony jest owalną rampą wiodącą na platformę widokową, z której rozpościera się widok na Jezioro Długie. Ścieżka kieruje użytkowników bliżej koron drzew, pogłębiając kontakt z naturą, stanowiąc świetną rozrywkę dla rodzin i dzieci. Jej prosty i dynamiczny kształt domyka teren placu zabaw od strony ulicy, czyniąc go kameralnym i bezpiecznym. Ścieżka ma za zadanie zachęcać oraz prowokować do czynnej aktywności fizycznej, stając się ulubionym miejscem do zabaw i spotkań mieszkańców Olsztyna. Wnętrze budynku toalety doświetlono wewnętrznym, zielonym atrium, które zapewnia naturalne świetlenie łazienek oraz zbiera wodę opadową. Rośliny widoczne przez mleczne szkło mają zapewniać odpowiednią intymność, umożliwiając ciągły kontakt z zielenią.

Strategia
Obszar zagospodarowania podzielono na kilka stref, którego głównym elementem jest ogród zabaw z budynkiem toalety publicznej. Zlokalizowano go blisko ulicy Leśnej, tworząc atrakcyjną przestrzeni publiczną z dobrym dostępem do zbiornika wodnego. Przez obiekt przebiega ścieżka, która prowadzi do elementów rekreacyjnych rozmieszczonych wzdłuż jeziora. Przyjęta strategia proponuje możliwość wyboru konkretnych elementów małej architektury poprzez głosowanie mieszkańców, w którym mieliby bezpośredni wpływ na ostateczny wygląd założenia. Różne rodzaje małej architektury, zaprojektowano tak, aby były interesujące dla każdego w wieku od 1 do 99 lat, co umożliwi na międzypokoleniową integrację. Poszczególne elementy tworzą razem z placem zabaw kompozycyjną całość.

Materiały
W koncepcji użyto materiałów naturalnych takich jak drewno, które oddają charakter miejsca oraz wpisującą się w otaczającą zieleń. Barierki ścieżki zostały stworzone z grubych lin, odpornych i bezpiecznych dla użytkowników. Nawiązują one również do popularnego w tym regionie żeglarstwa.

Technologia wykonania
Plac zabaw i toaletę zaprojektowano z myślą o projektowaniu uniwersalnym. Obniżona wysokość jednej z umywalek umożliwia wygodne korzystanie z nich przez dzieci. Minimalizm cylindrycznego kształtu toalety poprawia właściwości termiczne zmniejszając straty ciepła. Przewidziano miejsce na zbiornik zbierający wodę deszczową z powierzchni tarasu oraz na szarą wodę pochodzącą z umywalek. Instalacje wewnątrz budynku umożliwią na ponowne wykorzystanie jej przy spłukiwaniu wody w toaletach. W obiekcie przewidziane jest zastosowanie energooszczędnego oświetlenia w technologii LED. Istnieje możliwość zamknięcia wejścia toalety panelami przesuwnymi, uniemożliwiając dostęp do środka.

Inne projekty: