Peace Pavilion

typ:

2019, Future Vision

adres:

Stuttgart, Niemcy

klient:

Stuttgart Universitat

status:

koncepcja

zespół autorski:

Klaudia Gołaszewska
Marek Grodzicki

Peace Pavilion

typ:

2019, Future Vision

adres:

Stuttgart, Niemcy

klient:

Stuttgart Universitat

status:

koncepcja

zespół autorski:

Klaudia Gołaszewska
Marek Grodzicki

IDEA
Peace Pavilion w Sedhiou jest manifestacją harmonii, integracji i bramą do świata wypełnionego pokojem. Proces projektowania rozpoczął się od określenia funkcji pawilonu, składającej się z trzech części: przestrzeni wystawowej, przestrzeni do kontemplacji i modlitwy oraz przestrzeni zaaranżowanej do spotkań miejscowej społeczności. Funkcje te zostały okryte parametryczną strukturą jednokondygnacyjnego pawilonu z drewna. Powłoka pawilonu stworzona jest z trzech łagodnie uformowanych symetrycznych łuków. Pozwala to na jednoczesną ochronę przed palącym słońcem w Afryce oraz na odpowiedni przepływ powietrza, schładzając przestrzeń wewnątrz. Plan na planie prostokąta otoczony jest ceglanym murem. Oddziela on przestrzenie od siebie jednocześnie tworząc strefę wejściową otwierającą się delikatnie na centralną przestrzenią wspólną o eliptycznym kształcie.

MATERIAŁY
Ceglany mur wykonano z 1600 pełnych cegieł o wymiarach 20x40x15, które układane i cięte na miejscu tworzą falisty kształt zewnętrznej fasady budynku. Dach jest konstrukcją kratownicową o dużej rozpiętości. Model został obliczony parametrycznie metodą “hanging model”, czyli
wiszącego modelu, badającego rozkład sił w strukturze. Spośród różnych wariacji został wybrany najbardziej optymalny kształt powłoki, zapewniający należytą wytrzymałość minimalizując przy tym ilość zużytych materiałów.

METODA
Model i ostateczną formę uzyskano za pomoc programu Rhinoceros + Grasshopper, Kangoroo i Rhino Vault.

Inne projekty: